Kotiharjoittelusta

Aina ei ole aikaa tai energiaa lähteä joogasalille harjoittelemaan ohjatusti. Kotona harjoittelu on tällöin varsin hyvä vaihtoehto. Moni oppilaani onkin kysellyt, millainen kotiharjoitus voisi olla. Minusta tuohon ei ole yhtä vastausta. Oma harjoitukseni on pääosin omatoimiharjoittelua aamuisin. Minulla on mahdollisuus harjoitella ohjatusti ainoastaan lomilla/matkoilla. Harjoitukseni pituus ja sisältö vaihtelevat hyvin paljon fiilisten mukaan. Joskus harjoitus on fyysisesti hyvin kevyttä, joskus taas todella dynaamista, joskus meditaatio ja pranayama (hengitysharjoitukset) riittävät. Säännöllinen harjoitus on kuitenkin muodostunut elämäntavaksi ja pyrin siitä kiireessäkin pitämään kiinni.

Omatoimiharjoittelussa perustekniikat on hyvä olla hallinnassa eli ohjattua harjoittelua sen verran takana, että asanoiden suoritustekniikat ovat turvalliset. Harjoituksen voi suunnitella etukäteen tai sitten lähteä liikkumaan ”fiilispohjalta”, kehon ja mielen tuntemusten mukaan. Keho on viisas ja kun sitä tarkasti kuuntelee, se yleensä kertoo mitä tarvitsee.

Vinyasatyyppisessä harjoituksessa voi tehdä aluksi muutaman kevyen ”avaavan” asanan, esim. bitilasana (kissa-lehmä), anahata-asanan (rintakehän avaus polvillaan) ym., edetä itselleen sopiviin aurinkotervehdyksen variaatioihin, tehdä muutaman seisoma-asanan esim. utthita trikonoasana, soturiasanat, jokin tasapainoasana ja siirtyä lattiatasoon. Lattialla voi tehdä itselleen sopivan taaksetaivutuksen (taaksetaivutuksen jälkeen rangan ”neutralointi” esim. lapsen lepoasento tai polvet syliin), eteentaivutuksen ja kierron. Lyhytkin harjoitus kannattaa suunnitella monipuolisesti niin, että rankaa liikutellaan joka suuntaan. Harjoituksen voi päättää itselleen sopivaan inversioon (ylösalasasentoon) ja loppurentoutukseen. Joskus harjoitus voi olla lempeä yin-henkinen harjoitus, jolloin asanat tehdään pääosin lattiatasossa ja niissä viipyillään ihan rauhassa. Lyhyt meditaatio ja hengitysharjoitus voivat olla osana asanaharjoitusta tai ihan oma erillinen harjoituksensa.

Jo alle puolessa tunnissa ehtii tehdä yllättävän monipuolisen harjoituksen! Aina ei ole aikaa tehdä pitkää harjoitusta, mutta lyhyenkin harjoituksen tekeminen palkitsee virkeällä ja hyvällä ololla sekä levollisella mielellä.

Kiireisessä arjessa online-tunnit voivat myös olla hyvä vaihtoehto. Aina ei ole mahdollista päästä joogasalille ja moni kokee ohjatusti harjoittelun helpompana kuin harjoituksen omatoimisen tekemisen. Minun ja monen muun joogaopettajan tunteja löydät Yogobe:sta. Saat kuukauden veloituksettoman kokeilujakson koodilla:TERHI

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

Mukavia harjoitteluhetkiä!